''Hangover'' kelimesi nereden geliyor?

14-11-2023 09:16
''Hangover'' kelimesi nereden geliyor?

Türkçede akşamdan kalma olarak kullandığımız Hangover kelimesinin kökenini hiç merak ettiniz mi?

Alkol kullanılan günün ertesinde yaşanan bedensel ve ruhsal hali anlatmak için hangover (akşamdan kalma) kelimesini kullanıyoruz. Dilimize birebir çevirmek istersek “hang” kelimesi asmak-asılı kalmak, “over” kelimesi ise üzerinden anlamına geliyor ve “üzerinde asılı kalmak” gibi bir anlam ortaya çıkıyor.

Buradan esinlenilmiş olacak ki hangover kelimesinin bir efsaneyle birlikte ortaya çıktığı sanılıyor. Sosyal medyada yayılan bir görsel bu efsaneyi günümüze taşıdı ve tartışma yarattı. Görselde ipler üzerinde asılı şekilde uyuyan insanlar görülüyor. Efsaneye göre bu insanlar gece alkolü fazla kaçıranlar ve geceyi mekan sahipleri tarafından gerilen iplerin üstünde asılı şekilde uyuyarak geçiriyorlar.

Aslında geçmişte gerçekten böyle bir uyuma şekli varmış. Hatta George Orwell’in 1993’te yayınlanan Paris ve Londra’da Beş Parasız kitabında bahsedilmiş ve 1850’lerde geçen Büyük Tren Soygunu filminde ipler üzerinde uyuyan insanlar görüntülenmiş ancak aslında bu hikayelerdeki insanlar oturarak uyuyorlar ve önlerine gerili iplere yaslanıyorlar. Sabah olduğunda ipler kesiliyor ve uyandırılıyorlar. Üstelik alkollü olmaları da gerekmiyor. Yani hangover kelimesinin kökenine dair ortaya atılan bu eğlenceli hikaye gerçeği yansıtmıyor.

Araştırmacılara göre kelimenin aslı “kalan-arta kalan-kalıntı” anlamlarından geliyor ve alkol tüketimi ardından arta kalan geçici fiziksel etkileri tanımlamak için kullanılıyor. Hangover kelimesinin alkol ile birlikte anılmaya başlanması ise 1900’lerde başlıyor.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.