Alkolün vücudumuzdaki yolculuğunu biliyor musunuz?
Alkolün ilk yudumla başlayıp bütün bedenimize hızla ulaşan ve sonra yavaş yavaş bizi terk eden yolculuğunu merak ediyorsanız bu yazımızı ilgiyle okuyacağınıza eminiz.
İçtiğimiz içkinin türü fark etmeksizin, alkol almaya başladığımız anda vücudumuzda etkileri görünmeye başlıyor. Alkol çok küçük moleküllerden oluştuğu için her aşamada hızla kana karışabiliyor.
Alkolün çok az bir kısmı ağız ve yemek borusundan emildikten sonra ilk durağı midemiz oluyor. Küçük alkol moleküllerinin yaklaşık %20’si mide zarımızdan geçerek hızla kana karışıyor. Eğer midemiz boşsa bu geçiş daha da hızlanabiliyor.
Vücudumuzda dakikada 5 litre kan pompalanıyor. Kanımız vücudumuzda dolaştıkça alkol de tüm bedene hızla yayılıyor. Aldığımız ilk yudumlardan yaklaşık 1 dakika sonra alkol beyne ulaşmaya başlıyor.
Midede emilmeyen alkol molekülleri için ikinci durağımız ise ince bağırsaklar. İnce bağırsaklarımız geri kalan %80 alkolün emilimini sağlayarak kanımıza karıştırıyor. Alkol kan yoluyla önce karaciğere ulaşıyor. Karaciğerimiz de bu esnada boş durmuyor ve özel enzimler üreterek alkolü parçalamaya çalışıyor. Karaciğerin elinden kurtulan alkol önce kalbimize, daha sonra da akciğerlerimize doğru yoluna devam ediyor. Bronşlarımızda toplanan alkol moleküllerinin bir kısmı nefesimize karışarak vücudumuzu terk etmeye başlıyor. Kanımızla birlikte alkolün beynimizden ayaklarımıza kadar bütün vücudumuza ulaşması ise sadece 90 saniyede gerçekleşiyor.